Drugi festival bibliobusa: KAD KNJIGE PUTUJU DO ČITALACA

19-Oct-2020Drugi festival bibliobusa i međunarodna konferencija održani su i ove godine u Kladovu, a učestvovala je i prijepoljska Biblioteka predstavljaljući svoj Infobus, prvu “biblioteku na točkovima” u Srbiji.

Tekst preuzet sa sajta lista Polimlje

Pokretnu ili biblioteku na točkovima u Srbiji imaju: Prijepolje, Aleksinac, Kruševac i Kladovo gde su se prošle godine prvi put i “srela” sva četiri bibliobusa.

Godinu dana kasnije, Kladovo je bilo domaćin i Drugog festivala bibliobusa i međunarodne konferencije na temu “Pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika”.

Festival je bio odlična prilika da se četiri pokretne biblioteke iz Srbije ponovo okupe  i razmene specifična iskustva sa kolegama, putujućim bibliotekarima iz Španije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rumunije i Bugarske sa željom da uspostave dobra partnerstva, kaže Sadija Hodžić direktorica Biblioteke “Vuk Karadžić” koja je predstavila na skupu rad prijepoljskog Infobusa koji je bio i prva “biblioteka na točkovima” u Srbiji.


 Počeo je s radom 2003. godine i od tada do danas obilazi 17 punktova. Ima 1500 korisnika i preko 15.000 bibliotečkih jedinica. Zato je, kaže, direktorica Hodžić, bilo veoma interesantno predstaviti kako radi Infobus u opštni koja je velika površinom i gde su neka mesta veoma udaljena od centra, odnosno središta opštine tako da smo mnogima i primer šta se sve može postići ali pre svega i održati rad Infobusa u teškim uslovima.

Zbog pandemije, jedan broj učesnika uključivao se u rad koneferncije onlajn, odnosno emitovani su dokumentarni filmovi o radu bibliobusa i iskustvima raznih sredina.

Cilj festivala je da se široj javnosti predstave prednosti organizacije pokretnih biblioteka koje stižu do udaljenih korisnika kao i da se istakne važnost i opravdanost njihovog postojanja i podstakne razvoj postojećih ali i budućih bibliobusa.

I Drugi festival bibliobusa podržali su Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije i opština Kladovo.

I.H.


ik_4.jpg
ik_5.jpg Izjave korisnika Infobusa