Mikrobit setovi u Infobusu

06-Jun-2019

Pozajmite mikrobit setove u Infobusu, Dečijem odeljenju i ogranku u Brodarevu i započnite sa programiranjem.


Mikrobit je jedinstveno rešenje jer je razvijen upravo za edukaciju. Omogućava vrlo jednostavno programiranje u više programskih okruženja i dopušta korisniku da u vrlo kratkom vremenu usvoji osnove programiranja i programskog razmišljanja kroz jednostavni grafički programski jezik, ali i kroz zanimljive mogućnosti proširenja koje nudi. Korisnik već u prvih 10 minuta može da napravi vlastiti interaktivni uređaj i vidi realne rezultate kako ožive na mikrobitu.
BBC micro:bit je tehnologija koju su razvili BBC, Majkrosoft i drugi partneri s ciljem masovne uključenosti u osnovnim školama, ne samo u STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) području, nego i u dizajnu, umetnosti i ostalim predmetima.

Kada savlade osnove mikrobita, proširite svoje znanje i nastavite s kreativnim projektima uz BOSON set. BOSON set sadrži elektronske module koje možete povezati  i upravljati njihovim radom pomoću mikrobita.

Za početak, posetite stranu izradi.croatianmakers.hr/microbit-pocetak gde se nalaze uputstva za rad sa mikrobitom i primeri projekata koji se mogu izraditi.

Projekat Digitalni građanin

Mikrobit računari i Boson setovi dostupni su za pozajmicu zahvaljujući učešću Biblioteke u Projektu Digitalni građanin.
Cilj projekta je osnaživanje lokalnih zajednica i priprema za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije i edukacije trebalo bi da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

U projekat je uključeno 20 biblioteka sa teritorije Republike Srbije: „Eržebet Juhas“ iz Subotice, „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Šabačka biblioteka, Biblioteka grada Beograda (dečje odeljenje), Narodna biblioteka „Ilija M.Petrović“ iz Požarevca, Narodna biblioteka Osečina, Biblioteka „Centar za kulturu“ Kladovo, Narodna biblioteka Bor, Narodna biblioteka „Radisav Nikičević“ u Jagodini, Naronda biblioteka „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu, Gradska biblioteka Čačak, Narodna biblioteka Užice, MIKC Infobus Prijepolje, Narodna biblioteka Kruševac, Narodna biblioteka „Njegoš“ iz Knjaževca, Narodna biblioteka „Dositej Obradović“ u Novom Pazaru, Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ u Nišu, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu i Javna biblioteka „Bora Stanković“ iz Vranja.

Projekat Digitalni građanin sprovodi Institut za inovativnost i razvoj mladih iz Zagreba u celom regionu i na ovaj način uključuje ukupno 170 biblioteka, među kojima je 120 iz Hrvatske, 20 iz Bosne i Hercegovine, 20 iz Srbije i 10 sa Kosova. Lokalni partner u Srbiji je program Bitka za znanje čiji je nosilac Fond B92.
Izjave korisnika Infobusa