Brod biblioteka EPOS    
 epos_1.jpg

       Norveška, zemlja sa zavidnom tradicijom pokretnih biblioteka, ima veliki broj bibliobusa, međutim, ona poseduje i jednu neobičnu biblioteku – bibliobrod  EPOS.

      Septembra  1959 godine počela je sa radom prva pokretna biblioteka - bibliobrod Abdulah, koju je već 1963. god zamenio Epos, brod namenski izgrađen za ove potrebe. Ideja da se pokrene jedna ovakva biblioteka začeta je u Hordalandu, vremenom su i biblioteke susednih okruga uočile pogodnosti ovakvog servisa pa je Epos prerastao u regionalnu biblioteku.
Brod je dugačak nešto više od 26 metara  i nosi oko 6000 knjiga. Pored prostora koji je namenjen za biblioteku, u unutrašnjosti broda se nalaze kabine, trpezarija i dnevni boravak. Od septembra do aprila ovo je stalni dom za posadu koju čine dva do tri bibliotekara, kapetan broda, mornar, kuvar i dva animatora. U toku zimskog perioda brod obiđe oko 250 mesta u  tri okruga na zapadnoj obali Norveške.

epos2.jpgUsluge i zbirke

         Najveći deo fonda čine knjige za decu što je i razumljivo jer su ona najbrojniji korisnici. Za najmlađe stanovnike ovih izolovanih krajeva Epos često zamenjuje školsku biblioteku. Ostatak fonda čine knjige za odrasle – savremena beletristika, dela klasične književnosti, knjige iz popularne nauke, audio izdanja, multimedije.

            Svaka od tri okružne biblioteke ima sopstvenu kolekciju knjiga koje se smeštaju na brod pre njegovog polaska. Pošto je vremenski period između dva dolaska broda dug (Epos dolazi u isto mesto samo dva puta godišnje), u svakom mestu se ostavlja od 50 do 300 knjiga za čiju razmenu se brinu saradnici biblioteke, najčešće nastavnici ili volonteri.
       Dolazak Eposa je veliki događaj za stanovnike, prilika da se izađe iz svakodnevice. Nestrpljivi građani sa svojom decom često čekaju u  kolonama da bi posetili brod. Pozajmljivanje knjiga i svi prateći programi  su besplatni. Sve troškove snose tri okružne biblioteke.

Kulturne aktivnosti
epos1.jpg
         Najznačajniji događaj za svu decu koja dođu na brod su zabavni programi koji se izvode u skoro svim mestima. Najčešće su to muzičke ili pozorišne priredbe i performansi, lutkarsko pozorište ili javno čitanje knjiga za decu. Ovakve aktivnosti su veoma retke u ovim udaljenim mestima tako se većina dece po prvi put susretne sa pozorištem upravo u biblioteci. Zabavljači i animatori koji osmišljavaju i izvode ove programe se  pažljivo biraju, a njihovi nastupi zadovoljvaju visoke profesionalne standarde. Međutim, i za njih je nastupanje na ovakvoj sceni veliki izazov. Publika, smeštena na stolicama ili načičkana po podu budno prati svaki pokret izveden na maloj pozornici. U prepodnevnim satima u publici su najčešće predškolci, a popodne i za vikend pristižu i cele porodice.

Pogled u budućnost

       Pokretna "morska" biblioteka u Norveškoj je relativno stara institucija, ali ne i staromodna! Pre nekoliko godina započeta je akcija koja ima za cilj da ojača vezanost najmlađih za ovu biblioteku. Uložen je veliki napor da se prostor biblioteke osavremeni, pokrenut je bibliotečki klub za decu sa časopisom koji se redovno šalje svim njegovim članovima pre polaska biblioteke. Ideja vodilja kluba je da promoviše čitanje među decom. U planu je da  se pokrene i njegova  digitalna verzija sa  vebsajtom.
      I pored toga što je Epos  simbol po kome je Norveška postala poznata u bibliotekarskim krugovima, 2007. godine je zbog finansijskih poteškoća njegova misija dovedena u pitanje. Ipak, zbog ogromnog pritiska javnosti lokalne vlasti su bile prinuđene da pronađu sredstva za rad ove jedinstvene biblioteke.
     
*Zahvaljujemo se na pomoći koju su nam pri izradi ovog članka  pružile Ritha Helland iz Regionalne biblioteke Hordaland i Anne Marie Oevstegaard iz Regionalne biblioteke  More og Romsdal.

http://www.bokbaten.no/
Epos
Predstava
Verni članovi

Izjave korisnika Infobusa