Tom Korvin :
Za volanom bibliobusabehind_the_wheel.jpg


"Za volanom bibliobusa", naziv je multimedijalnog dokumentarnog projekta koji je pokrenuo Tom Korvin , pisac I muzi?ar, na Konferenciji Američkog udruženja biblioteka u Čikagu u julu 2009. godine.

 Pokretne biblioteke u Sjedinjenim Američkim Državama imaju dugu tradiciju. Od skromnih kočija kakve su se mogle videti u prvoj deceniji 20. veka razvile su se u savremene multimedijalne biblioteke na točkovima koje korisnicima omogućavaju pristup najrazličitijim sadržajima. Bibliotekari koji rade u njima često su vrlo neposredno povezani sa svojim korisnicima i u prilici su da sa njima svakodnevno razmenjuju iskustva o knjigama, piscima i čitanju.

Podstaknut iskustvima prijatelja, korisnika pokretnih biblioteka i bibliotekara, Tom Korvin je odlučio da kupi sopstveni bibliobus i da se oproba u ulozi vozača jedne ovakve biblioteke, a sve u čast knjige i proslavljanja čitanja. Njegovu ideju podržala je Nacionalna fondacija knjiga, Asocijacija američkih izdavača, Asocijacija američkih biblioteka, tom_corwin___bookmobiletravels.jpg
ali i brojni pisci koji su pristali da i sami sednu za volan njegovog bibliobusa i prate ga na određenim rutama.

 Posetioci ove neobične biblioteke tako imaju priliku da u zamenu za kratak intervju o svojim omiljenim knjigama razgovaraju sa čuvenim piscima, kao i da izaberu neku od 3000 knjiga sa koliko bibliobus raspolaže. Korvin planira da ovaj materijal, snimljen širom Amerike, uobli?i u dokumentarni film koji bi svedočio o magičnom uticaju knjige na obične ljude čije priče najčešće ostaju nezabeležene. Takođe, dokumentarac će se baviti istorijom pokretnih biblioteka i njihovoj ulozi u američkom društvu.

 U svom poduhvatu Korvinu je dobio podršku velikog broja pisaca, među kojima su i dobitnici prestižne Pulicerove nagrade Majkl ?abon, Lorens Rajt, D�uno Dijaz , Danijel Hendler, autor serijala "Serija nesrećnih događaja Lemonija Sniketa", pisac i glumac Piter Kojote, kao i Majkl Ondatje, pisac romana Engleski pacijent po kojem je snimljen istoimeni film.
Dnevnik putovanja "Za volanom bibliobusa" svi zainteresovani mogu da prate putem društvenih mreža Fejsbuk i Tviter, kao i na internet adresi www.bookmobiletravels.com.
Izjave korisnika Infobusa